Att leva med HS

HS är en sjukdom som kan upplevas som mycket besvärande och smärtsam och som kan ha en stor inverkan på livskvaliteten för den som är drabbad av sjukdomen. Upplevelsen av att leva med en kronisk sjukdom som HS är mycket individuell. Det är du som känner din kropp bäst och vet hur sjukdomen påverkar dig och ditt liv och vilket behov av stöd som du behöver. Nedan finner du några tips som kanske kan hjälpa till att underlätta vardagen.

Att röra på sig, äta näringsriktigt, undvika stress och sova tillräckligt är bra för hälsa och välmående hos alla. Om man har HS kan även följande åtgärder vara av särskilt värde:

 

Viktnedgång (om du är överviktig)

Forskning visar att det finns koppling mellan HS och övervikt. Om du är överviktig kan det vara bra att se över dina kost- och motionsvanor. Förutsättningarna för att delta i fysiska aktiviteter varierar mellan olika personer och sjukdomen kan också vara fysiskt begränsande.

Ett tips för att komma igång med fysisk aktivitet är att börja med att hitta enkla former som fungerar i vardagen. Vanliga promenader kan exempelvis vara en god hjälp för att hålla både vikten och sjukdomen under kontroll.

 

Rökstopp (om du röker)

Forskning visar att det finns samband mellan rökning och HS och att rökning kan försämra prognosen.

 

Undvik åtsittande kläder

Det finns inga särskilda kläder som lindrar HS, men du kan rådgöra med din hudläkare om vad som fungerar bäst för dig beroende på var på kroppen symtomen sitter och hur svåra besvären är. Ofta är det bättre med löst sittande kläder än åtsittande plagg och bomullskläder ”andas” bättre än syntet-material. Ylle mot ömma smärtsamma hudområden kan upplevas obehagligt.

 

Tvätt med antiseptisk tvål eller badtillsatser

Tvätt med antiseptisk tvål eller badtillsatser är alltid bra för att förhindra att området infekteras av hudbakterier. Deodoranter, rakning och liknande försämrar inte tillståndet. Lokal applicering av antiseptiska medel kan, genom att hämma bakterietillväxten, minska lukten från varbölder och sår. Fråga din hudläkare om råd.